Teks : Siti Shawalriah Binti Sharif
Foto : Sendiri
Assalamualaikum W.B.T
Sudah kekeringan idea untuk memasak untuk hidangan makan malam? Apa kata, tukar selera makan spaghetthi pula. Resepinya sangat senang dan bahan-bahan yang senang diperolehi. Boleh juga dijadikan menu untuk menjamu tetamu yang bertandang ke rumah.
Bahan-bahan untuk SOS CARBONARA
- Butter @ Minyak zaitun
- Bawang Putih - 5 ulas dicincang halus
- Bawang Holland - 1 biji bersaiz sederhana dipotong dadu
- Ayam / Udang / Sosej / Ham - ikut apa yang tersedia dalam peti ais.
- Tepung Gandum - 1~ 2 sudu besar
- Susu Segar - 2 kotak kecil (400 ml)
- Air - 1 cawan
- Herba Campuran (mix herb)
- Lada hitam di tumbuk
- Cheese - 2 keping
Cara masak Sos Carbonara
- Panaskan Butter atau minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang holland. Goreng hingga naik bau dan warna.
- Masukkan protein seperti ayam atau udang atau sosej. Kacau seketika.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikt sambil mengacau. Tepung bertujuan untuk meliatan kuah.
- Masukkan susu segar dan sedikt air. Kacau sekitika smpi mendidih.
- Masukkan lada hitam, herba campur(mix herb), cheese dan garam secukup rasa. Hati-hati leta garam kerana cheese sudah ada rasa masin.
- Siap sos carbonara tanpa prego.
- Boleh di makan panas-panas bersama spagetthi.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment