Wednesday, July 27, 2016

IDEA MINUM PETANG

RESEPI CUCUR JAGUNG

Teks : Siti Shawalriah Binti Sharif
Foto : Sendiri dan GOOGLE

Assalamualaikum W.B.T

Syukur alhamdulillah, rezeki murah apabila ibu mertua berikan 4 tongkol jagung. Petang kelmarin jadilah cucur jagung untuk juadah minum petang merangkap makan malam. Selain dari waktu minum petang, cucur jagung sesuai dijadikan sebagai menu sarapan. Resepinya senang sahaja walaupun pertama kali buat. Bahan yang paling utama adalah jagung yang baik dan berkualiti tinggi.


Bahan-bahan untuk Cucur Jagung 
  • 4 tongkol Jagung saiz sederhana ( Dihiris )
  • 1 biji Bawang Holland 
  • 1 biji telur 
  • 2 cawan tepung
  • sedikit serbuk lada sulah
  • sedikit serbuk paprika
  • 1 cawan air sejuk peti ais
  • Garam secukup rasa
  • Gula Merah secukup rasa

Cara masak Cucur Jagung 
  • Masukkan hirisan Jagung, bawang, telur, tepung, serbuk lada sulah, serbuk paprika di dalam mangkuk besar.
  • Gaulkan dan tambah air sedikit demi sedikit. Gaul adunan supaya sebati. Tahap kecairan bancuhan tidak perlu terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
  • Tambah garam dan gula mengikut rasa yang disukai.
  • Panaskan minyak.
  • Sudukan adunan tepung ke dalam minyak panas. Api sederhana.  Kalau api kecil, nanti masuk minyak dan cucur akan jadi terlalu berminyak.
  • Balik-balikkan cucur yang di dalam kuali. Goreng sehingga kekuningan.



Selamat mencuba!

Boleh disajikan bersama kopi atau teh o panas. Memang membuka selera.



No comments:

Post a Comment

IKATAN UKHWAH IBU-IBU TAMAN TECHNO CITY KTC 3

SEMANGAT KEJIRANAN LUAR BIASA Teks : Siti Shawalriah Binti Sharif Foto : Koleksi Ibu-Ibu KTC 3 Assalamualaikum W.B.T Sudah hampir 3 t...